Search
Close this search box.
App laten maken

Moeten Apps ook gaan voldoen aan de WCAG 2.1 eisen?​

App laten maken

WCAG 2.1​

Hoe toegankelijk je App is zal misschien niet je eerste gedachte zijn als je je door de WCAG 2.1 heen worstelt, maar sinds september moeten websites van overheden voldoen aan de WCAG 2.1 eisen. En dat betekent dat App hier ook al snel op beoordeelt gaan worden. Wat is de WCAG eigenlijk en door wie wordt deze opgesteld?

De WCAG is opgesteld om websites van ten eerste overheden, gemeentes en organisaties toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het W3C (World Wide Web Consortium).

Een paar van de richtlijnen die ook belangrijk kunnen zijn voor Apps, zijn onder te verdelen in een aantal onderdelen:

  • Kleuren en contrast
  • lettertypen en groottes
  • navigatie

Daarnaast zijn kleuren en contrast ook belangrijk als mensen hun tablet of telefoon in accuspaarstand hebben staan en er hierdoor minder licht is. 

Een goede contrast-verhouding voor gewone tekst begint bij 4,5:1. (1,0:1 betekent geen contrast en 21,0:1 betekent maximaal contrast). Voor titels vanaf 18px en vet gedrukte tekst is een contrast van 3,0:1 als goed. 

Hier houden wij bij het maken van je App al rekening mee. Wij kijken wat jouw stijlkleuren zijn en geven je hierin advies. Wil je een afbeelding als achtergrond dan zorgen wij ervoor dat de tekst altijd op een witte achtergrond staat die over de afbeelding heen staat. We kijken naar de gewenste kleuren voor de iconen van het menu en passen daar de achtergrondkleuren of de tekstkleuren op aan. Alles om jouw klanten een zo goed mogelijke klantenervaring te geven. 

Lettertypes en lettergroottes

Mensen met een visuele beperking of mensen die een leesbril nodig hebben, willen ook graag je teksten goed kunnen lezen. Mensen met een visuele beperking zijn gewend om een loep te gebruiken om een boek te kunnen lezen, maar in een App werkt dat anders. Zorg daarvoor dat je standaardlettertype makkelijk leesbaar is voor gewone tekst (voor titels heb je iets meer speelruimte zoals je ook op mijn website kunt zien). De WCAG 2.1 geeft in sectie 1.4.4 het volgende aan:

Alle tekst moet zonder software tot 200% te vergroten zijn, zonder verlies van content of functionaliteit. Captions of afbeeldingen van tekst vallen niet onder dit criterium.

Op mobiele telefoons of tablets kun je bij instellingen de lettergroottes aanpassen. Dit werkt dan ook in een App. Alles wordt vergroot en dan moet het ook nog goed te volgen zijn. Je hoeft in een App dus niet een code te programmeren om teksten te kunnen vergroten, dat doet het apparaat al voor je. 

Bij het ontwerpen van je App kijken wij samen naar het gewenste lettertype. Welk lettertype gebruik je op je website en is dit een goed lettertype voor de App. Wij nemen je hiermee mee aan de hand en zullen je hierin adviseren. Een leidraad om te volgen hiervoor is dat “handlettering” lettertypes niet geschikt zijn.

En als laatste bespreek ik de navigatie. Iemand met een motorische beperking zal het lastig vinden om te kunnen tikken op kleine icoontjes. Voor het gebruik van een laptop of pc zijn ze vaak afhankelijk van een aangepaste muis of het toetsenbord. 

Het is dus belangrijk om goed na te denken over je navigatie. Wat is belangrijk in je App. Over het algemeen geldt dat een klant in maximaal drie keer klikken bij het gewenste product, service of informatie moet kunnen zijn. Wij staan hier uitgebreid bij stil. Wat is de gewenste beweegroute binnen de app. Waar wil jij je klanten naar toe loodsen binnen de app. Is dit op een overzichtelijk wijze weer gegeven. Dit allemaal nemen wij mee in het ontwerp van de App. Ook hier weer geldt, de klantbeleving is leidend. 

Navigatie​

Wij gaan ook kijken naar iconen die en het beste aanduiden wat de bedoeling is, met een korte sprekende titel dit ook nog een keer weergeven. Je kunt je voorstellen dat 6 iconen op een rij op je telefoon/tablet een stuk minder duidelijk en overzichtelijk zal zijn dan 3 of 4 iconen. Wij houden daarom als maximum 4 iconen aan op een horizontaal menu. En daarnaast is het ook mogelijk om de klant een “favorieten-menu” samen te stellen. Dit laatste zit overigens niet standaard in onze app, maar kan worden aangevraagd.

hoe werkt het

De mogelijkheden

Reserveren

Binnen een paar seconden een tafel gereserveerd

Bestellen

Eten bestellen op afstand en laten bezorgen of afhalen.

Push

Door berichten te sturen blijven klanten op de hoogte van tips, aanbiedingen, kortingen, uitnodigingen voor de ambassadeurstafel, verjaardagen etc.

Meer...

Er is uiteraard nog meer mogelijk en dat kunnen we bespreken in een kennismakingsgesprek.

Restaurant app laten maken

Onze klanten

1 980
Regels met
Code

Soms is het veel werk en heel precies, maar we doen het met liefde.

App2Attract app 1
16
Prachtige
Mogelijkheden

Eigenlijk is “the sky is the limit” hier wel van toepassing. Wat jij wil, kunnen we links om of rechts om wel maken.

Kosten

Wat zijn de kosten voor een maatwerk app

Ontwikkelkosten
op aanvraag
eenmalig
Onderhoudskosten
op aanvraag
Maandelijks*

*Dit is een jaarabonnement voor het eerste jaar, daarna maandelijks opzegbaar

Ontdek vandaag nog het gemak en de kracht van onze app!

Verbeter jouw organisatie, productiviteit en gebruiksvriendelijkheid met onze app. Neem contact op met ons team en ervaar de voordelen van onze app voor jouw dagelijkse routine.

FAQ

Heb je nog vragen

We begrijpen dat je vragen of zorgen kunt hebben over onze producten of diensten, en we staan klaar om je te helpen. Gelukkig hebben we een lijst samengesteld met veelgestelde vragen die duidelijke en uitgebreide antwoorden bieden op alle mogelijke vragen die je hebt. Ons team heeft gedetailleerde antwoorden op deze veel voorkomende vragen opgesteld om vertrouwen te geven in je beslissing om voor ons te kiezen. Als je het antwoord waar je naar op zoek bent niet kunt vinden, neem dan gerust contact met ons op voor extra hulp. We zijn trots op het bieden van uitstekende service en zullen meer dan blij zijn om je op elke mogelijke manier te helpen.

Ja en nee. 

Als je wilt dat je app in de appstores te vinden is en dus ook voor meer zoekresultaten zorgt, moet je een appstore licentie hebben. 

Wil je dat niet, dan volstaat een Progressieve WebApp.

In het hele proces, neem ik je mee aan de hand. We bespreken samen wat er nodig is in de app, welke afbeeldingen er gebruikt gaan worden en welke teksten. 

Zeker, zodra de app klaar is, wordt een AMS (app management systeem) opengesteld voor jou.

Ook dat kan. We kunnen aangeven wat je medewerker mag zien en wat hij/zij mag wijzigen.

Jouw App is straks beschikbaar op alle mobieltjes!

Wij zorgen ervoor dat jouw app beschikbaar wordt in de Apple Appstore en Google Playstore.

Appstore logo
Google Play store logo
* beschikbaar voor iPhone, iPad, en android toestelen
Optimized by Optimole

Afspraak maken?

Stuur mij je naam en telefoonnnummer en dan bel ik zo spoedig mogelijk om een afspraak met je te maken.